luahan hati orang berTTC



Kali ini saya ingin story berkaitan dengan emosi yang dialami oleh kami suami isteri.  Saya memang sensitif pasal anak. Pada usia yang sudah bakal2 cecah 30an  lebih ini dan usia perkahwinan yang akan menginjak ke tahun kedua , saya mmg sangat sensitif bila bicara pasal anak dan zuriat.  Saya memang ingin memiliki zuriat sendiri. siapa pun akan ingin kan .. sememangnya aku dh redha .. sejak 2 bln nie ramai yg silent tapi sejak ak buat lapskopi makin mnjdik2 la mulut org berkata2 ...

sejak buat lapskopi aku,allah mndgr doaku berjaya menjadikan period aku teratur mcm zaman bujang2 .. Pada cycle 2 ini, saya banyak menangis. Tidak semena-mena saya mengalirkan air mata. Tgh drive saya menangis, dalam solat saya menangis, selepas solat sy menangis, bila duduk sorang2 saya menangis. Boleh dikatakan setiap masa sy menangis.sedang menaip pun boleh menitis. Saya sgt sedih bukan kerana tidak boleh menerima ketentuan Allah tetapi...(susah saya nak terangkan dgn kata2). bsampai encik suami dh xmampu nak melayan aku .. kesian dia tgk aku ... 

Tetapi dalam saya tidak sedar, suami saya juga terlalu sensitif pasal zuriat sampai satu tahap dia pernah bergaduh dgn org .aku ingat kata2 dia kalau ade org jual anak dekat GIANT dh lama aku beli ...dh marah no la tu :(  

kejadian 1

pada suatu hari tu .. aku tengok album sorang perempuan nie .. 
perempuan tu umur dia lebih tua skit dri aku dlm 30an
tanya dia akak kawen umur berapa .. dia ckp laki dia 21 tahun dia dlm bls jugak kod ..
dapat anak first laki dia umur 23 ... oke aku pun layankan jer ..

yang tahap aku x leh tahan tu dia ckp " akak kosong 8bulan jer .. 8bulan jer "

motif sampai aku pun xtahu .. kenapa nak ckp ulang2 .. kalau ko hebat baik ko bunting pelamin ..
itu baru betul kalau nk ckp besar ... aku boleh terima lagi ...

pandai pulak dia xnak cakap dia tggu anak yang kedua 8 ke 9 tahun aku xpasti antara dua tu ..
malu ke ?? segan ker ?? takut kene ejek ker ??

pikir sikit perasaan orang ...


kejadian 2

sorang rakan kerja lelaki tegur aku ....
kenapa ko nan laki ko gaduh ker ..
aku mmg xlah nak pandang muke lelaki yg tanya aku tu ..sebab aku dh tahu mulut agak lancang sikit ..
aku just jawab bile pulak aku gaduh nan laki aku ... xpernah aku gaduh kat tmpt kerja ...

then laki tu sambung balik ..
hahhaha yela tu ko ... aku rasa laki ko dh bengang nan ko kod ... 
sape suruh ko x de anak ... org suruh ade anak taknak !!

rasakan ko ... padan muke ko ... 

aku pun ERKKK ?????
kenapa laki tu ckp smpai mcm tu sekali dia x pikir ke perasaan aku ..
xpikir ke perasaan org akan anggap ko ape nnti...
aku tahu ko bini dah 3 ... anak setiap bini ade ..ape lagi ko xckup .. kerja kalau 10k sebulan xpe ..nie sebulan pun 2k jer ... phuiii

aku bersyukur laki aku masih sayang n hargai pengorbanan kami tanpa mengeluh sedikit pun ..



10 000 orang doakan erin pregnant:

aisyah kz said... [Reply]

sabar n tabah yea dear..
anggaplah ini dugaan Allah buat kalian..
biarlah org nk kate ape pun..
anak tu rezeki Allah yg bg..
in shaa Allah xlame lg ade rezeki buat kalian..aminnn

Kasihnya Cinta said... [Reply]

InshaAllah. Sabar. Allah telah rancang apa yang terbaik utk kita, dan bila utk dapat yg terbaik.

Jgn lupa usaha dan doa.

Endahkan apa oorg kata, yg penting jgn stress sgt. Takut hormon terganggu.

Kita doakan yg terbaik utk awak dan suami. Moga murah rezki.

ShaSa RosSa said... [Reply]

biarlah orang nak berkata-kata, yang penting kita dan suami tahu apa yang kita lalui...tak patut betul orang cmtu..mendoakan yang tak elok..ermm..

:: Mrs.SyahNia :: said... [Reply]

salam dear..lamanya ain tak dtg sini melawat kamu..

sbr byk2 ye sygg..Allah merancang yg terbaik utk kita sumanya..insyallah dia sntiasa mndgr doa erin..ada rzeki erin nanti..ain pun doakn terbaik utk erin yea..

miss u dear ;)

dhiera said... [Reply]

sabar dear. Allah sedang nak uji tu. in sha Allah, ada rezeki yang lagi baik yang kita tak sangka2. amin

Iman Farisya said... [Reply]

Silent reader ni.. sabar banyak2 ye.. akak dulu pun ngam2 dua tahun br dpt anak.. erin jgn stress2 n enjoy your life.. dont think n pressure yourself pasal anak.. pernah duduk kat tempat erin.. sampaikan bila dgr org lain mengandung akak mesti gaduh dgn husband n at the end menangis sendiri.. satu je tips.. erin kena relax n tenang.. cuba kuat2 utk x pk pasal anak.. enjoy the process.. in shaa Allah. .

deqno said... [Reply]

Saya rasa kita lebih kurang je umur...banyak-banyak bersabar...saya pun pernah rasa apa yang erin rasa...orang bertanya tu tak payah nak komen dah...nasib baik mak bapak and mertua memahami...nak dapatkan anak yang 1st tu bukan proses yang mudah...sampai bergaduh2 la dgn hubby...harap erin jgn sampai bergaduh plak...dua-dua kene banyak bersabar...it is really a sensitive issue for us...sampai skangp pun saya rasa nak nanigis kalau orang cakap pasal pregnant and beranak ni....

Diandiana said... [Reply]

sabar la dear..sometime people around u won't understand your journey. They don't need to, it's not for them. So kita kena bersabar dengan ujian Allah. At the end in sya Allah akan ada kemanisan di penghujung penantian kita :)

FozyAliya said... [Reply]

Salam Hye Erin...lia td bukak blog tetiba tgn terus klik blog erin..and terbaca entry nie..situasi erin sama mcm lia nya situasi yang sangat mengharapkan cahaya mata dalam keluarga tercinta..tp pe yg kita leh buat skang sabar dan terus berdoa ye..semoga kita sama2 dikurniakan zuriat..Yakin lah Allah sedang menguji kita...jadi jgn sedih2 yer..lia tau Erin kuat..InsyAllah sinar yg kita tunggu tu akan menjelma ^_^ salam ziarah ..

nuha hayati said... [Reply]

Hai erin. Selamat berkenalan. Ni first time baca entry awak..

erin tenang fokus pada life.. ignore ape orang nak kata. Allah sentiasa ada utk erin.

btw jemput singgah ke blog nuha ya..

www.nuhahayati.blogspot.com