ALHAMDULILLAH !! rezeki ALLAH !! =)

  Syukur kehadrat ilahi akhirnya penantian dan kesabaran kami dimakbul olehNYA..sungguh tak terkata la.. disaat kesedihan,merintih doa padaNYA aku dan suami diberi keajaiban yang sungguh xternilai....X tergambar kegembiraan di lubuk hati kami.. 2tahun lebih penantian kami..now dah 7 bulan kandungan ku.. *lama xhupdate kan*
 
Alhamdulillah,erin disahkan pregnant. Masa 1st dapat tahu hari tu pun dalam 4-5weeks rasanya. Tak berani nak bagitahu sapa2 sebab takut pape jadi sebab tu silent dlm ni. Tapi rasa nak menulis juga coretan kat belog supaya ada kenangan nak baca dikemudian hari. Orang ramai cakap jangan cakap kat sesiapa yang kita ni preggy, sebab kita tak tahu apa nak jadi dikemudian hari kan, tapi semuanya terletak pada takdir dan rezeki dari Allah sebenarnya. erin pun just bagitahu family je. itupun family in law dpt tahu kandungan dah 12weeks.gara2 suami la dok muntah2 depan MIL ..

Okeylah nak cerita detik2 masa first dapat tahu.

Bermula kisah pagi tu aku buat la UPT for first urine kan. Masa tu tak berharap apa2 pun sebabnya past 2years bile lewat je nak test and bile buat mesti kuar 1 line je. :( Pastu dah celup n biarkan la kat situ mandi2 n masa nak amek wuduk tgk kat sink. Ermm okey, 1 line je. Dah agak dah. terus buang dlm plastik sampah toilet aku. masa tu test dekat rumah parent aku..Pastu masa nak buang tu aku tenung betul2 lg sekali memang nampak 1 line, okelah aku redha masa tu ..terus solat subuh and mengaji sikit dgn harapan allah berilah kami keajaiban ..baring2 ah kejap sampai pukul 8pg aku tersedar tibe2 tergerak nak korek balik plastik sampah tu utk tgk upt tu... 
 
 
 
mcm ada faint line je.Sampai pening okey tenung upt tu. Pastu mmg tenunggg lagi eh mcm ada je. aku xpuas hati tanya member whatsapp aku.sekali diaorang ckp insyaallah ade.. aduh hati ni gelonjak2 nak bgtahu hubby . terus call suami aku ckp bie nnti amik dekat rumah clear blue digital.. ayg nak test utk tahu pregnant ke tak.. suami ckp oke je ..dia bkn de perasaan lg masa tu sebab xnak kepoh2 dulu...
 
Pastu dok terngiang2 la tgk upt tu. tak tenang rasanya. tak sabar rasa nak buat lagi sekali.
Then hubby aku balik je keje terus aku mintak cbd tu..tp aku x delah test malam tu aku test pagi2 mcm biasa sebelum solat subuh tu. Tapi sangat accurate. Ikutkan hati nak je buat malam tu, tapi sabarkan hati nak buat pagijugak ...


Dah pagi tu terasa nak p toilet, terus tadah urine. Tak lena tido weh malam tu wa cakap lu. haha. lawak gila. Pastu terus amek UPT clearblue tu n celup. Dia kena tunggu dalam 3 minit macam tu baru keluar 'Pregnant' or 'Not Pregnant' n baru keluar brape weeks dah pregnant. Haa canggih na. hikhik. Dah tunggu 3 minit, masa tu tgh gosok gigi n cuci muka, tetiba keluar 'Pregnant'. 




hasilnya .....









hurmmmmmmmm





hasilnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa



















 
*ALHAMDULILAH*
ya Allah, Tuhan je tahu perasaan time tu. Syukur sangat. pastu tunggu plak dia keluar 1-2 weeks.



Alhamdulillah atas satu lagi perasaan yang tak terungkap. one moment yg paling indah selepas nikah. ini lah dia dan hari2 mendatang akan membawa seribu moment pada bakal2 ibu kan. Kepada yang mendoakan aku, terima kasih banyak2. in sha Allah sesiapa yang sedang ber TTC tu im spreading the baby dust to all of you. Semoga ada rezeki kita semua melalui moment2 terindah dalam kehidupan. in sha Allah. Doakan baby dan ummi sentiasa dilindungi dan diberkati sehingga akhir perjalanan hidup kami. Ameen.
 
=))

mencari kelas/usrah agama



Alhamdulillah bertemu lagi kita di alam Maya ..

Bila aku tengok balik post post yg lama. Berserta gambar yg aku masukkn dulu. ( macam menyampah )
Kenapa aku macamtu dulu. Allah. Aku benci akan masa silam aku. Benci. Tak nak ulang lagi dah, taknak :'(

Kini, aku kembali mencari redhanya. Mencari cintanya.
Aku rindu. Rindu.

Alhamdulillah aku masih diberi peluang untuk berubah. Berubah ke arah yang lebih baik.
Satu benda kalau kau nak berubah, istiqomah. 
Pekakkan telinga. Biar, biar mereka berkata. Jangan kau membenci. Tapi kau mendoakan. Agar dia juga berubah. Insyaallah. anggapmereka yang berkata buruk dibelakang aku tu ,bagaikan memberi PAHALA PERCUMA untuk aku ... 


Aku pegang janji aku ...ko kena kuat semangat rin ... kau kena kuat ... nak berubah bukan mudah tapi insyaALLAH akan ALLAH permudahkan segalanya ...

Hidayah Allah untuk semua hamba-hambanya. Jangan risau. Tapi, kita kena juga mencari hidayah. Dekatkan diri dengan kelas-kelas agama. Insyaallah. sesiapa yang tahu kelas2 agama di melaka tolong la komen dibawah ... kerja yang baik insyaallah diberi pahala ..mohon jasa baik kalian kalau kalian tahu .. kalau boleh bagi la yang kawasan melaka tengah ... jangan jasin or masjid tanah jauh dri tempat aku ... 

Dan lagi satu ujian..
Janganlah anda pandang rendah pada orang yang baru merangkak nak berhijrah mungkin esok lusa dia akan berlari laju dari penghijrahan kalian ...jangan ckp nk tunggu seru.. Allah dah lama menyeru...tp kite je yg butakan mata hati xnak ikut seruan Allah. allahuakbar 

Insyaallah, Diri ini masih belajar, masih ter-kapai kapai. Bimbing lah, bimbing aku. maaf andai sepanjang ini ade yang terkasar bahasa

AZAM 2014



salam semua .. lama jugak x post kat laman sesawang nie ...
ape azam korang tahun depan bile menjelang 2014 ?? ... 
azam aku Taknak mintak jet pejuang , Ferarri , Rumah besar , kereta besar...

AZAM AKU TAHUN 2014

aku nak berhijab sepenuhnya ... penghijrahan sepenuhnya ..insyaALLAH ... 
tibe2 hati aku n suami aku terdetik untuk berhijrah ... berhijrah menutup aurat seperti yg diperintahkan oleh ALLAH S.W.T . insyaALLAH 
aku akan cuba hindarkan coretan yg boleh mengguris hati dan seboleh mungkin mengelakkan konflik. Peluang dan ruang yang ada ini, kita abadikan untuk mengekalkan keakraban kita. Sukar untuk bertukar pendapat dengan beribu sahabat sekali gus pada satu masa tetapi ini boleh dilakukan di sini secara percuma. 
Azam aku di tahun baru ini, aku ingin berhijrah kepada mencari rezeki untuk dikongsi. Banyak yang aku ingin lakukan. aku ingin pulangkan dan kongsikan rezeki yang Allah pinjamkan kepada aku . 

aku inginkan keberkatan kehidupan aku dipenuhi dengan ilmu agama .. semoga ia kesempatan untuk kami.
Menjelang usia 24 tahun kini, tiada yang lebih mengindahkan aku kini kecuali dapat mengukir senyuman kepada yang sudah lama tidak tersenyum. Doakan kesihatan erin agar dapat bergerak untuk tujuan ini. kebanggan  bukan penanda pencapaian tetapi kepuasan membantu dengan kelebihan adalah lebih terasa kemanisannya. aku ikhlas untuk berhijrah .. doakan saya n suami ye kawan2 ... saya harap penghijrahan saya nanti dikberkati .. amin ...



Antara Sebab Kenapa Ramai Lebih Fokus Aurat Wanita Berbanding Aurat Lelaki 


1. Islam lebih menekankan aurat perempuan.  


Dalil khusus mengenai perempuan lebih banyak ditekankan dalam Al-Quran dan hadis Nabi berbanding aurat lelaki. Adakah anda ingin menuduh Al-Quran berat sebelah pula? 

Pendapat empat mazhab mengenai aurat wanita juga hampir sama iaitu aurat ketika solat.
Berbeza dengan aurat lelaki, empat mazhab berbeza pendapat. 

Mazhab Syafie dan Hanafi lebih teliti dengan meletakkan dari atas pusat sehingga bawah lutut. 

Manakala Mazhab Hambali dan Maliki menetapkan aurat lelaki hanyalah menutup kemaluan sahaja. Dan ada pelbagai lagi khilaf ulama mengenai aurat lelaki.


2. Aurat wanita lebih susah dijaga berbanding lelaki. 

 
Aurat lelaki cuma dari paras pusat hingga ke bawah lutut. Manakala bagi wanita, auratnya adalah keseluruhan tubuh kecuali muka dan tapak tangan.
Jadi, peratusan wanita yang mendedahkan aurat adalah lebih tinggi. Sedangkan wanita yang bertudung pun belum tentu menutup auratnya dengan sempurna.
Tidak memakai stokin pun sudah dikira tidak menutup aurat. Itu belum menyentuh bab tabarruj. Ini menunjukkan Islam benar-benar ingin menjaga kesucian wanita dan mengangkat martabat mereka.


3. Aurat wanita penyebab ramai lelaki ke neraka. 

 
Daya tarikan wanita sangat hebat kerana mampu menarik golongan ayah, suami, abang, saudara lelaki dan anak-anak lelakinya sebagai teman ke neraka. 


Kaum lelaki terpaksa menanggung dosa wanita yang tidak menutup aurat kerana kegagalan membimbingnya. Jika lelaki tidak menutup aurat, wanita tidak perlu menanggung dosa lelaki. 

Aurat wanita amat dititik beratkan kerana mudah timbul fitnah dan mengundang maksiat. Dengan hanya melihat rambut pun sudah cukup untuk menaikkan syahwat lelaki. 

Mendedahkan diri ke arah lembah penzinaan. Risiko untuk lelaki memuaskan nafsu dengan tangan sendiri juga tinggi.


4. Jarang dapat lihat lelaki buka aurat. Aurat wanita ada di mana-mana. 

 
Pernah lihat lelaki ke pejabat pakai seluar pendek? Pernah tengok lelaki melepak di mall tak pakai baju?

Mungkin ada yang pakai seluar londeh nampak boxer mahupun seluar pendek tayang lutut hitam. Tapi peratusannya kecil. Sedangkan wanita ada yang pakai skirt ke pejabat.

Yang free hair tak payah cakap la kan. Satu-satunya peluang untuk kita melihat aurat lelaki dengan kadar kekerapan yang tinggi ialah ketika aktiviti sukan dan riadah.

Perempuan? Di mana-mana pun ada. Hatta di tanah suci sekalipun masih ada yang degil tidak menutup aurat. Hanya dengan menonton televisyen dan log in facebook pun boleh mengundang zina mata.

Takkan kami nak pejam mata sentiasa? Sekarang ini dah terbalik. Jika lelaki buka baju di khalayak ramai, akan disaman. Perempuan berpakaian macam telanjang pula adalah normal.


5. Wanita lebih menghairahkan berbanding lelaki.  


Wanita nampak lebih menghairahkan jika menayang auratnya. Tambahan pula jika mereka memiliki aset yang gebu dan montok.

Lelaki pula dipandang selekeh walaupun hanya berselipar dan berseluar pendek menayang bulu kaki yang lebat. Bernafsukah perempuan tengok? Muntah ada la.. (Err.. Sory lelaki!)

Kebiasaannya, jika perempuan ternampak lelaki bogel, mereka akan tutup mata. Tetapi, jika lelaki ternampak perempuan bogel, terbeliak biji mata.

Ada kes perempuan rogol lelaki? Jika ada, pasti mengundang reaksi luar biasa. Berbanding kes lelaki rogol perempuan yang boleh dikatakan perkara biasa dan muak untuk didengar kerana terlalu kerap terpampang di dada-dada akhbar.


***************************


Jadi, mungkin inilah antara sebab orang ramai lebih memberi fokus kepada aurat perempuan berbanding aurat lelaki. Kerana aurat perempuan lebih berat dan menjadi beban kepada orang lain.

Kami semua sangat menyayangi anda. Tetapi, kenapa kamu tidak mahu menyayangi kami?

Kenapa kamu tiada belas ihsan membiarkan ayah, saudara lelaki dan anak lelaki menanggung dosa-dosa kamu semua? Jika wanita sayangkan lelaki, tutuplah aurat. Kami tidak sanggup menemani anda di neraka.

Walaubagaimanapun, ini bukanlah alasan untuk kaum lelaki memandang remeh bab aurat. Aurat lelaki tetap wajib ditutup. Entry ini hanya sebagai jawapan kepada yang suka mengeluh, kenapa orang ramai asyik fokus bab aurat wanita sahaja.

Wallahualam