TTC part 1~ fertility treatment @private hospital



hampir 2 tahun sudah perkhahwinan aku n en ning ... bermacam2 tohmahan n pertanyaan dah aku lalui ...
pada satu tahap aku sendiri teringin nak buat checkup ape problem smpai mcm nie ...
 saya terus decide nak buat fertility treatment...
Ajak husband pegi satu hospital private ni dekat hospital mahkota  melaka.
Decide nak pegi situ pun sebab ramai member2 ada bagitau yang ada berjaya lepas buat treatment dekat sana ..ala biasa la bile dh tahu masalah kite boleh hati2 n jaga2 kan ...
so saya pun decide nak buat treatment dekat situ...husband pun setuju je..

memang kena pujuk jugak la husband ..asalnye nak gune naturally punye tapi aku teringin nak buat ..so on 

Firstly saya call hospital tu tanya kena buat appointment ke, tp dia just cakap boleh walk in je.

dia cakap tggu hari ke 5 - hari ke 9 lepas period .. pastikan betul2 kering period ....
so lepas je aku period aku mula la call klinik yang aku dh bersih dri segala kekotoran ..cheewah ...
then esoknya aku pergilah ... hari khamis 17/10/2013

Then dia suruh tunggu and tak lama sgt lepas tu, datang la sorang ladies consultant ni bawak kitorang masuk bilikdooctor ...doc kami doc lelaki  and tanya soalan2 macam berapa lama kahwin, bila first period, period regular tak,period sakit x , ade keputihan x .. lepas tu, kalau at least 3 hari tak bersama dgn husband, husband boleh terus buat sperm analysis.Sperm test tu kos dia dalam RM100 xsilap ..
Next step , aku gerak jam 11.30 am  .. terus masuk bilik doc yg aku ckp td la .. bermula la sesi TVS iaitu vagina scan la ... melihat PCOS OR CYST ke semua la ... doc selok2 melalui alat dia tu .. ALHAMDULILLAH doc ckp dalaman awak punye isteri sgt2 cntik ...  cyst or fibroid or pcos semua clean xde ... keadaan rahim aku kedepan n tggi n lebar normal ... ovari aku juga oke ..bilangan telur yang memadai ... rasa happy lak dpt tgk telur2 aku yg comel tu .. :)

second step pada hari yang sama oke .. doctor suggest aku untuk buat Blood test ,Sperm count , HSG ...
so aku pun proceed je la sebab mmg niat nak buat treatment kan ... so assistant doc suruh aku buat bayaran sebanyak Rm 390.00 untuk ketiga-tiga treatment tu .. 

Tepat jam 1.00 pm ...nak ikutkan rehat time masa tu .. tapi assistant tu suruh blood test je .. sebab sekejap je blood test tu ... blood test tu semua untuk check hormon ..ok tup tup selesai sudah semuanya ....result blood test aku ... semua dalam keadaan normal ...ALHAMDULILLAH .... so tahap kesuburan tu tggi n oke la kan ...Lps buat HSG, doktor bagi piltahan sakit.. lepaslunch erin pun mula la buat HSG tu .jantung asyik tanya je nurse doc tu ... sakit x sakit x ... dia cakap bohong kalau saya kata x sakit kan .. so relax je ..
oke aku relax je tibe2 masuk je dlm bilik tu menggigil lutut aku .. Aku takut..huhuhu..Sejuk habis kakitangan . Apabila nama aku dipanggil lagila ketaq2 . Aku masuk dan salin baju dan pembantu x ray tu cakap doktor yang nak buat tu perempuan .Ya Allah. oke la boleh terima tp hakikat  ketaq kecut perot segala. Aduss sakit jugak buat HSG ni..rasa senak macam nak tercirit.Adoii cepatla doktor..aku da tak tahan sakit ni..Dan bila doktor cakap siap..cepat2 aku salin baju dan keluaq.Aku cakap kat en suami lepas ni xnk buat lagi b ... sakit .. kesian suami tgk keadaan aku masa tu ..



dan aku dapat keputusan ..doc ckp x oke ... ha mahu terpanjat beruk aku ..ape yg x oke doctor ,,
tiub sebelah kiri awak blocked ...  ok doc bg chance kat aku untuk buat laparoscopy ..

then buat sperm test semua la..settle ...alhamdulillah oke ..


so saya tengah tggu call dari doctor untuk buat laparoscopy ...yang masuk camera n tebuk 3 lubang .. ya allah ... rasa mcm x caya aku kena masuk bilik bedah nnti ..doakan erin ye kawan2

9 000 orang doakan erin pregnant:

S.n.Fariza said... [Reply]

INSYAALLAH semuanya akan baik.

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said... [Reply]

take care erin. insyaAllah selamat semuanya.

aisyah kz said... [Reply]

in shaa Allah semuanya akan ok dear..
doa byk2 k..take care!

shura shushi said... [Reply]

semoga semuanya selamat ya erin, insayALLAH ada rezeki nanti :)

Amin

e k i n ♥ y u s r i said... [Reply]

semoga semuanye dipermudahkan

Farhana IezAna said... [Reply]

Take care..semoga lepas nie boleh dpt anak cepat2..

puansazusarin said... [Reply]

Semoga selamat semuanya..

azizah :) said... [Reply]

demi untuk anak kan erin sanggup buat apa saja.. ya Allah moga Allah pemudahkan urusan erin nanti..moga ada rezeki anak buat erin n suami..

ShaSa RosSa said... [Reply]

Semoga berjalan lancar semuanya ya..kalau boleh nanti update kat mana n kos semua treatment boleh tak..kalau tak boleh,..email kt sha pun takpe.. shasa_rossa@yahoo.com..mekaceh..