TTC Part 2 : rawatan laporoscopy



hari berganti hari ...hari ni hari ke 5 aku berpantang n cuti rehat dirumah ,... pada mulanya aku xnak share pengalaman aku nie sebab ini adalah mengait dalaman aku kan ... tapi aku dapat sokongan dari suami untuk kongsi masalah sesama kawan yang lain .... xkemana nye kalau kedekut ilmu yang telah kite lalui ...

Sebelum aku wat operation tu, doc dah wat pemeriksaan macam pap smear,HSG ,BLOOD TEST and so on, dan amik cell dalam ovari aku sebab masa wat hsg tu doc macam tak puas hati sangat sebab tahu kan ynag aku ade cerite entri lepas..suami pun kena buat sperm test. Alhamdulillah semua nya ok normal, memang kami sangat-sangat lega bila doc bagi tau result test smua tu.

Untuk next appointment doc dah bagi tarikh untuk wat laparoscopy operation tu. Aku n suami memang takder masalah memang klau leh nak cepat bersihkan left tube tu so kami proceed saja. Memang sakit sangat-sangat bila aku period, aku sangka kan premenstrual syndrome biasa jer.

So october sabtu pukul 10 pagi aku dah kena admit untuk wat bersihkan usus bagi kite berry2 ...memang keadaan aku masa tu x boleh nak bayangkan ..first time aku duduk hospital untuk buat operation lapo nie ...tepat jam 2 petang aku salin baju OT andmasa nurse tolak aku untuk masuk kedalam bilik OT suami sentiasa ade disamping aku ...Aku cuba taknak pandang muka dia sebab nanti confirm aku nangis, tapi tak sampai hati so aku pandang jugak sambil tarik nafas dalam-dalam nak tahan air mata..konon nak tunjuk cool la tapi masa tu macam-macam rasa ada tau..tapi aku redha jer. masuk je dlm bilik OT hubby kena tggu luar ..asyik tengok je aku ..ya allah xsanggup dah nk pndang muke dia yg serbe risau tu ... 

doctor ade buat penerangan masa dlm bilik OT tu yang awak akan dibius n akan pengsan dan ditebuk 3 lubang ye ..so aku pun oke2 je la ...kaki tgn dah menggigil ya amat ..mulut x berhenti baca ayat suci je ... dah la bilik OT sejuk giler2 ...

aku masuk dalam bilik OT bukan terus buat kena tggu dekat ruang menunggu ...kiri kanan aku org nak bersalin operation .. so utamakan org bersalin dahulu kan ... pukul 4 petang aku mula buat laps ..Bila dah tibe giliran aku kat dalam OT doc pakar bius datang bagi ubat tido dan buat apa yang patut. Aku memang bius satu badan so memang tak sedar apa la masa dorang buat operation tu. Yang aku tahu dorang wat 3 prosedur tebuk perut aku  Aku sedar dalam pukul 7.45pm tau-tau jer semua dah settle dan perut rasa sakit sebab ubat bius dah mula habis. Bayangkan la berapa jam aku dalam OT tu almost 6hours. Kesian EN .HUBBY and family yang tunggu kat luar, masing-masing risaukan keadaan aku. Bila kuar jer dari OT tu nampak la muka Mr.Hubby and family..masa tu memang sebak sangat! dalam keadaan yang masih ting tong tu aku bersyukur sangat sebab family aku sentiasa ada disisi aku walau apa jua keadaan pun. 

Masa family nak balik tu memang air mata aku ni dah mula la bergenang kat kelopak mata, dorang pesan macam-macam so memang confirm la aku nangis! en hubby temankan aku sampai malam..dia tenguk keADAAN aku yang lemah..dicium dipeluk aku anddddd ......................
he said..he love me so much walau apa pun terjadi dia tetap sayang aku..anggap ini dugaan dan ujian dari allah untuk kite ... sampai sekarang aku masih ingat lagi apa yang dia cakap. Aku memang tak boleh tahan air mata ni dah macam hujan lebat ribut petir tau. 

Malam lepas operation tu nurse memang kerap datang check kondisi aku, dorang tanya aku dah start buang air ke belum,  dah kentut ker, ada muntah tak. Tengah malam tu aku dah boleh berjalan ke toilet, walaupun memang sakit sangat bila nak bangun. Keadaan aku memang  muntah2 ..kata MIL aku muntah ubat bius tu .. tak pening cuma kerap nak buang air jer la. mana x nye dah 4 botol air aku cucuk ...sebab kena puasa lg kan ... So 2 hari  nyer aku dah leh discharge..sebelum balik doc datang untuk check kondisi aku and explain bla bla bla ....


isnin nie 28hb buat checkup lg and dr nak terangkan ape puncanye melalui cd yang dirakamkan melalui camera yang dimasukn dlm pusat tu ....

bersambungg .........

8 000 orang doakan erin pregnant:

S.n.Fariza said... [Reply]

Penulisan smkin matang. tahniah.
good knowledge to share.
Btw, take care n harap smua baik.
Ada hikmah menanti

Starniea_Ahaaw said... [Reply]

Thanks share.. Jangan lupe update ea utk next check up.Nak tambah ilmu dari experience awak ni.Semoga segalanya dipermudahkan.Amin ya Rabb...

ShaSa RosSa said... [Reply]

salam erin..thanks sebab share pgalaman.. Sebak sha baca entry ni,..boleh faham macam mana perasaan erin,..semoga semuanya baik2x je okey... i will wait for ur next entry.. :)

dhiera said... [Reply]

take care ye erin.
pantang elok2 ye

erin moshimoshi said... [Reply]

@S.n.Fariza wahhh selama ni x matang ea hhaha

erin moshimoshi said... [Reply]

@Starniea_Ahaaw insyaallah ...doakan erin xmalas2 la

erin moshimoshi said... [Reply]

@dhierathanks dear

nora saniey said... [Reply]

waaa lamanya xbkak blog.tau2 da dpt baby da.thniah erin..